Waterkrachtcentrale

De groenestroomcoöperatie Ecopower ontstond in 1991 in de Molen van Rotselaar en is eigenaar van het molengebouw, het silogebouw en het turbinegebouw.


De turbine van de molen wekt sinds 1995 elektriciteit op. Ongeveer 500.000 kWh per jaar. Dat is het gemiddelde verbruik van ongeveer 140 doorsnee Vlaamse huishoudens.

Met de krooshekreiniger haalt Ecopower iedere dag ongeveer 500 kg zwerfvuil, takken, bladeren, ... uit het Dijlewater.
Dit wordt gesorteerd, verwerkt en door de beheerder van de waterloop, de VMM afgevoerd.

Begin 2018 trad De Molen van Rotselaar dan ook toe tot de Statiegeldalliantie die ijvert voor het invoeren van statiegeld in Vlaanderen en Nederland. Wij weten al 22 jaar hoeveel plastic er naar de zee gaat zonder ons.

Ecopower

 

Ecopower groepeert meer dan 50.000 gewone burgers die samen investeren in de productie en levering van groene stroom, houtpellets en houtbriketten. Daarnaast helpt Ecopower zijn coöperanten om minder energie te verbruiken. Ook jij kan meedoen!

Zwerfvuil

 

Het is onvoorstelbaar hoeveel zwerfvuil de krooshekreiniger van de molen uit het Dijlewater haalt. Het sorteren hiervan vergt gemiddeld ongeveer 1 uur werk per dag. Deze kost moet Ecopower dragen. Om andermans vuil uit het water te halen...

Warmte bezoekerscentrum

 

In 2016 werd een watergekoelde alternator geplaatst. De warmte hiervan wordt nu in muurverwarming in enkele ruimten in de Molen gestopt. Zo kan het bezoekerscentrum het hele jaar door open blijven.